If this message is not displayed correctly, please click here.


Scroll down for english version

Μετά από ένα (ακόμη) δύσκολο καλοκαίρι και μία παρατεταμένη εκλογική περίοδο, το ενημερωτικό μας δελτίο επιστρέφει στην τελική ευθεία για την αυλαία του 2023. Έχοντας αφήσει πίσω μας το 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων που φιλοξενήσαμε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και για το οποίο θα ενημερωθείτε αναλυτικά στην επόμενη έκδοση, θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις πιο πρόσφατες δράσεις, εκδόσεις και πρωτοβουλίες του γραφείου μας. Εργαλεία και προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, εκδημοκρατισμός της ενέργειας, μία εναλλακτική, πράσινη προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, συμμετοχικός χωρικός σχεδιασμός, μία διεισδυτική πολυπρισματική ματιά στη Μετανάστευση και πλούσιες πολιτιστικές συνεργασίες, για τις οποίες είμαστε περήφανοι/ες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις θεματικές που θα βρείτε παρακάτω. Δείτε, διαβάστε ή ακούστε ό,τι σας τραβά περισσότερο την προσοχή.
Θα τα ξαναπούμε αμέσως πριν τις γιορτές. Μέχρι τότε να είστε καλά.

Μιχάλης Γουδής

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 συγκεντρώσαμε στην ιστοσελίδα μας μια επιλογή από υλικό για τα τοπικά ζητήματα που έχει δημοσιευτεί από το Ίδρυμά μας τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να προσφέρουμε έμπνευση και κάποια εργαλεία σε αιρετούς αυτοδιοικητικούς και διοικητικό προσωπικό που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα. Επιχειρήσαμε να δώσουμε ένα στίγμα προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να κοιτάξουμε, σε κάθε περίπτωση πέρα από το αποτυχημένο, εξαιρετικά συγκεντρωτικό μοντέλο που ακολουθήθηκε για δεκαετίες. Δείτε εδώ το πλούσιο αφιέρωμα.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Οι μεσογειακές πόλεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά τις βιώσιμες συνθήκες ζωής των πολιτών τους, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο εμφανείς και ακραίες. Στις 29 Ιουνίου, τα γραφεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι, με την υποστήριξη του γραφείου στις Βρυξέλλες, διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Αποκωδικοποίηση της αστικής ανθεκτικότητας στη Μεσόγειο». Οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν κρίσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη και τις προβλεπόμενες τάσεις και παρουσίασαν παραδείγματα τοπικής προσαρμογής από πόλεις της Μεσογείου και στρατηγικές ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Παρακολουθήστε το βίντεο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης της κοινοτικής ενέργειας σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και η συγκριτική μελέτη τους ήταν το αντικείμενο μιας ζωηρής και διεισδυτικής συζήτησης που διοργάνωσαν τον Μάιο στην Αθήνα από κοινού τα Γραφεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, τη Βαρσοβία και το Βελιγράδι. Με τίτλο «Το κοινοτικό ενεργειακό δίκαιο στην Ελλάδα, τη Σερβία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία – απολογισμός και σημεία συμφόρησης», η εκδήλωση ήταν μέρος της τριήμερης Εαρινής Συνάντησης για την Κοινοτική Ενέργεια. Διαβάστε το άρθρο και παρακολουθήστε το teaser βίντεο. Σύντομα θα δημοσιευθεί μια πιο αναλυτική μελέτη επί του θέματος.Όλη τη σημαντική δουλειά του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ πάνω στις ενεργειακές κοινότητες παρουσίασε η συντονίστρια προγραμμάτων οικολογίας Κυριακή Μεταξά στο Φόρουμ Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Κοζάνη (3/11). 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Με αφορμή τη δημοσίευση του φακέλου Ημερολόγια Ενεργειακής Μετάβασης, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold διοργάνωσε με την υποστήριξή μας μια συζήτηση με θέμα «Κλίμα, Ενέργεια, Πολίτες: Μιλάμε την ίδια γλώσσα;» (17/10, Αθήνα). Παρόλο που τα θέματα ενέργειας και κλίματος απασχολούν όλο και περισσότερο κόσμο, παραμένουν εν πολλοίς απροσπέλαστα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εξηγηθούν οι εγγενείς δυσκολίες και να εντοπιστούν οι τρόποι υπέρβασής τους μέσα από την οπτική αυτών που μεταδίδουν την πληροφορία, αυτών που τη λαμβάνουν και αυτών που καλούνται να τη χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων πολιτών και καταναλωτών.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ;

Ο νέος τομέας του Γραφείου μας, ο οποίος αφορά την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, κάνει δυναμική εκκίνηση με τρία πρότζεκτ:
  • Η προκαταρκτική μελέτη της νέας σειράς εκδόσεων ‘Green Foreign Policy Snapshots’ με εργαλεία την πολιτική επιστήμη και τη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, διαπιστώνει πως η πράσινη εξωτερική πολιτική είναι μια συνολική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις που ξεπερνά την προστασία του περιβάλλοντος. Κατεβάστε την έκδοση.
  • Η σειρά podcast ‘Retrieved’ συζητά την πρακτική εφαρμογή της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής για θέματα που εκτείνονται από την οικοδόμηση της ειρήνης, ως τη μετανάστευση και την άμυνα. Ακούστε τα πρώτα 4 επεισόδια.
  • Η έκδοση ‘EU statecraft in the age of permacrisis’ ασχολείται με τη διαρκή κρίση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται η ΕΕ και διερευνά νέες χρήσεις της ήπιας ισχύος και της δημόσιας διπλωματίας. Κατεβάστε εδώ.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ο συμμετοχικός σχεδιασμός –δηλαδή η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του χώρου στον οποίο ζουν, εργάζονται και κινούνται– είναι μια βασική προϋπόθεση δημοκρατίας αλλά και ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί κάτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών. Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ δίνει μεγάλο βάρος στο ζήτημα αυτό και έχει παραγάγει πρόσφατα ένα πλούσιο υλικό: Διαβάστε εδώ για την προσπάθεια να αποδοθεί στους πολίτες το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ενεργοποίηση ενός ξεχασμένου θεσμού, της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς. Ενημερωθείτε εδώ για το πρόγραμμα «Τα Γιάννενα σχεδιάζουν», ένα ερευνητικό εγχείρημα για τη συμμετοχικότητα και τον δημόσιο χώρο στην πόλη των Ιωαννίνων. Διαβάστε την έκδοση «Φεμινιστικές Χαρτογραφήσεις. Η εμπειρία της δράσης Ιωάννινα: Γέφυρες Συμμετοχής», που αποτυπώνει την ομώνυμη δράση της Urbana και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ εστιασμένη στις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, των οποίων οι ανάγκες στην πόλη έχουν παραμεληθεί. Πληροφορηθείτε μέσα από άλλη μια έκδοσή μας για το σχέδιο αναμόρφωσης και βελτίωσης των ευρωπαϊκών πόλεων με την ονομασία Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και μάθετε τι περιλαμβάνουν, πώς εκπονούνται, τι προβλέπουν ειδικά για τις πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε ποιο βαθμό έχουν καταφέρει να εμπλέξουν τη συμμετοχή των πολιτών. Τέλος, κατεβάστε ένα έργο αναφοράς, τον συλλογικό τόμο «Συμμετοχικός Σχεδιασμός: Πόλη, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», τεκμήριο του ομώνυμου συνεδρίου (Νοέμβριος 2021 από την Commonspace), τo οποίο αποτέλεσε μία από τις πρώτες, μεγάλης κλίμακας και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις με επίκεντρο τον συμμετοχικό σχεδιασμό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ακολουθήστε το ταξίδι του πρότζεκτ φωτογραφίας και αφήγησης «1000 όνειρα», το οποίο υλοποιείται από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μας επιτρέπει να μάθουμε για τα προβλήματά τους, τη δύναμή τους και τα όνειρά τους. Από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Σεράγεβο (και πιο πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη) μέχρι τις εκθέσεις φωτογραφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Δημαρχείο του Στρασβούργου, σε μια προσπάθεια για άμεση επαφή με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων… Διαβάστε το άρθρο

ΜΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Πώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο των προσφύγων και των μεταναστών και πώς συζητούμε μέσα στις κοινωνίες των χωρών της περιοχής μας το θέμα της μετανάστευσης; Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα ζητήματα, αρχίσαμε να εξετάζουμε συστηματικότερα τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Ο φάκελος που ετοιμάσαμε είναι ένα έργο εν εξελίξει και περιλαμβάνει δεδομένα και πληροφορίες για το πώς διασταυρώνονται τα ΜΜΕ με τη μετανάστευση σε όλη την περιοχή από την Τουρκία ως την Κροατία. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φακέλου

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με δεδομένη την έλλειψη μιας λειτουργικής μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκτιμά τις εμπειρίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που μεταναστεύουν, ιδίως των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων από αυτούς, η διασταύρωση του φεμινισμού και της μετανάστευσης φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο νέος μας φάκελος συγκεντρώνει άρθρα, podcast, βίντεο και εκδόσεις που βρίσκονται ακριβώς επάνω σ’ αυτή τη συγκεκριμένη διασταύρωση, παρουσιάζοντας μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων. 

U ODBRANU BRANITELJA I BRANITELJICA Η έκδοσή μας «Η αλληλεγγύη ως έγκλημα», που δημιουργήσαμε με το Border Violence Monitoring Network, είναι ένας πρακτικός οδηγός με σκοπό να υποστηρίξει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δώσει πρακτικές λύσεις στην αυξανόμενη στοχοποίησή τους. Μετά τα αγγλικά και τα ελληνικά, η χρήσιμη αυτή εργαλειοθήκη κυκλοφορεί πλέον και στα BCS (βοσνιακά-κροατικά-σερβικά), καλύπτοντας μεγάλο μέρος των Δυτικών Βαλκανίων και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κατεβάστε εδώ δωρεάν. Για να εγκαινιάσουμε αυτή τη νέα έκδοση της εργαλειοθήκης και για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση σε τοπικό επίπεδο, διοργανώσαμε στις 19-20 Σεπτεμβρίου στο Ζάγκρεμπ ένα κλειστό εργαστήριο, συγκεντρώνοντας προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα πιθανά διοικητικά και επιχειρησιακά εμπόδια σε κάθε χώρα. Μείνετε συντονισμένοι για τη δημοσίευση σχετικά με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ Με αφορμή την πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία τρανς γυναίκας προσφύγισσας στην Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι, η ειδική σύμβουλος/εμπειρογνώμονας ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη κάνει μια πολύ χρήσιμη επισκόπηση της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τον ρατσιστικό λόγο και τα εγκλήματα μίσους. Παράλληλα, δίνει στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και κάνει μια αναπόφευκτη σύνδεση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των ημερών μας, που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Διαβάστε το άρθρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΓΑΠΑΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ! Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ συμμετέχει σε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης, τη Photobiennale, υποστηρίζοντας δύο εκθέσεις. «Το φάντασμα του λαού» είναι η κύρια έκθεση της Photobiennale και περιλαμβάνει έργα 26 φωτογράφων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διερευνούν το θέμα του λαϊκισμού και το πώς η εικόνα συμβάλλει στη διάδοση αυτής της απειλητικής για τη δημοκρατία πολιτικής τάσης (έως 11/2/2024). Στο δε ‘Ghost Cemetery’ ο Martin Barzilai προσπαθεί να εντοπίσει στο σώμα της Θεσσαλονίκης τις ταφόπλακες από το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό μετά τη λεηλασία του (έως 10/12/2023). Πέραν της Photobiennale, το Ίδρυμα παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την έκθεση «1000 όνειρα. Ιστορίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγική εμπειρία», που εξερευνά το διπλό στίγμα που συνεπάγεται το να είσαι ταυτόχρονα εκτοπισμένος και ΛΟΑΤΚΙ+. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια επιλογή 24 εικόνων από το ευρύτερο πρότζεκτ «1000 όνειρα», το οποίο δίνει σε ανθρώπους με προσφυγικό υπόβαθρο τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το πορτρέτο αλλά και την ιστορία τους (έως 30/11/2023). 

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαμε στο 8ο KinderDocs, το σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους (16-22/10). Φέτος πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στη Γερμανία με θέμα «Αναζητώντας τον δικό σου δρόμο», που περιελάμβανε το desctop documentary ‘Dear Dad’ (17') και το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ παρατήρησης ‘Either Way/So oder So’ (44') που έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Ελλάδα. Μέσα από τις ταινίες τέθηκαν σημαντικά θέματα, όπως τι είναι οι πολιτικές ταυτότητας και πώς είναι η ζωή για τους νέους στην επαρχία, τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Επιχειρηματικά εργαλεία βιωσιμότητας στην Κ.Αλ.Ο
Ένα πολύτιμο επιχειρηματικό εργαλείο που με απλό και αναλυτικό τρόπο βοηθά τα εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας να κατανοήσουν τις αξίες τους αλλά και τη θέση τους στην αγορά, να συνειδητοποιήσουν τα τυχόν προβλήματά τους, να αξιολογήσουν την κατάστασή τους και να σχεδιάσουν τις προοπτικές τους. Ο πρακτικός αυτός οδηγός περιλαμβάνει τρεις τόμους: 1. για την κοινωνική αξία, 2. για την οικονομική βιωσιμότητα και 3. για τη στρατηγική ενός εγχειρήματος. Κατεβάστε εδώ.
Τοπική αυτοδιοίκηση και έμφυλη δημοκρατία
Το 2022 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Gender at the Local Level, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Συμμαχία των Φύλων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Στόχος του ήταν να ενισχυθεί η διασύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τοπικές οργανώσεις στην Αθήνα, ώστε να αναπτύξουν από κοινού σχέδια δράσης σχετικά με την έμφυλη δημοκρατία στην τοπική κοινωνία. Το Εγχειρίδιο που συντάχθηκε συνοψίζει στοιχεία από το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα. Κατεβάστε εδώ.
! Όλες οι εκδόσεις μας υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα μας, από όπου μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν. Αρκετές απ’ αυτές υπάρχουν και σε έντυπη μορφή, τις οποίες μπορείτε να παραλάβετε επίσης δωρεάν από τα γραφεία μας (οδός Αριστοτέλους 3, Θεσσαλονίκη) ή με ταχυδρομική αποστολή. Εδώ και μερικούς μήνες πολλές από τις εκδόσεις μας μπορείτε να βρείτε, πάντοτε δωρεάν, και στο Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Θεσσαλονίκη, το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία!


EDITORIALAfter (yet another) difficult summer and a prolonged election period, our newsletter returns to the home stretch for the end of 2023. Having put behind us the 8th Congress of Young Europeans that we hosted in October in Thessaloniki and which you will be informed about in detail in the next edition, we wanted to share with you the most recent activities, publications and initiatives of our office. Tools and proposals for local authorities, democratisation of Energy, an alternative, green approach to Foreign Policy, participatory spatial planning, an insightful, multifaceted look at Migration and a number of cultural partnerships we are proud of. These are just some of the themes you will find below. Watch, read or listen to what catches your attention the most.
We'll check back with you right before the holidays. Until then, take care.

Michalis Goudis

PLACE-BASED POLICY MAKING

OUR WORK ON THE LOCAL LEVEL AS A MODEL OF ACTION On the occasion of the local elections of October 2023, we have compiled on our website a selection of material on local issues published by our Office in recent years, in an attempt to offer inspiration and some tools to elected officials and administrative staff who understand the need for reform in the same way. We have tried to give a signal in which direction we can look, in any case beyond the failed, highly centralised model that has been followed for decades. See here the extensive dossier.

MEDITERRANEAN, A SEA OF PROBLEMS Mediterranean cities are confronted with a number of challenges when it comes to ensuring conditions for sustainable living to their citizens as the impact of the climate crisis is becoming more and more apparent and extreme. On 29 June, the Heinrich Böll Foundation offices in Thessaloniki and Paris, with the support of the Brussels office, organised a very interesting online discussion titled ‘Decoding urban resilience in the Med’. Τhe invited experts discussed critical data on the status of climate in the Europe and foreseen trends and presented examples from Mediterranean cities on local adaptation and climate resilience strategies from Greece, France and Italy. Watch the video.

ENERGY

COMMUNITY ENERGY IN THE BALKANS The comparative study of the different stages of community energy development in four European countries was the subject of a lively and insightful conversation jointly organized in Athens in May by the Heinrich Böll Stiftung Offices of Thessaloniki, Warsaw and Belgrade. Titled ‘Community energy law in Greece, Serbia, Poland and Bulgaria; Stock taking and bottlenecks’, the event was part of the three-day Community Energy Spring Gathering. Read the article and watch the teaser video. A more elaborate study will be published soon.All our work on energy communities was presented by the coordinator of the Ecology Programme Kyriaki Metaxa at the Energy Communities Forum in Kozani (3/11). 

UNDERSTANDING ENERGY ISSUES Although energy and climate issues are of increasing concern to more and more people, they remain largely inaccessible. The investigative journalist group 'The Manifold', right after publishing the 'Energy Transition Diaries', organised with our support a panel discussion titled ‘Climate, Energy, Citizens: Are we speaking the same language?’ (17/10, Athens). The aim of the event was to explain the inherent difficulties and identify ways to overcome them from the perspective of those who transmit the information, those who receive it and those who are called upon to use it to defend the rights of citizens and consumers.

CAN FOREIGN POLICY BE BETTER?

Our new component regarding Foreign and Security Policy is off to a dynamic start with three projects:
  • A preliminary study of the new ‘Green Foreign Policy Snapshots’ publication series, using as tools political science and international relations theory, finds that green foreign policy is a comprehensive approach to international relations that goes beyond environmental protection. Download the publication.
  • The ‘Retrieved’ podcast series discusses the practical application of feminist foreign policy on issues ranging from peace-building to migration and defence. Listen to the first 4 episodes.
  • The recent publication ‘EU statecraft in the age of permacrisis’ looks at the perpetual crisis the EU seems to be in and explores the new uses of soft power and public diplomacy. Download here.

NO MORE SPATIAL PLANNING WITHOUT PEOPLE

Participatory planning – in other words, the participation of citizens in shaping the space in which they live, work and circulate – is a basic condition of democracy but also the only way to implement something that can meet the needs of users. The Heinrich Böll Foundation puts a great deal of attention on this issue and has recently produced a wealth of material: Read here about the citizens’ effort to reclaim a former military camp in Thessaloniki through the activation of a forgotten institution, the Neighbourhood’s Planning Committee. Read here about a research project on participation and public space in the city of Ioannina. Read a publication about another action in Ioannina focused on women and LGBTQI+ people whose needs in the city have been neglected. Get informed through another publication about the Sustainable Urban Development Strategies and find out what they include, how they are developed, what they provide specifically for the cities of the Region of Central Macedonia and to what extent they have managed to involve citizen participation. Finally, download a reference work, the edited volume ‘Participatory Planning, City, Environment and Climate Change’, proceedings of the homonymous conference (November 2021 by Commonspace), which was one of the first, large-scale and international scientific meetings focusing on participatory planning.

MIGRATION

MEDIA AND MIGRATION In order to better understand how the much-debated issue of migration and the role of refugees and migrants is being perceived and discussed in the societies in different countries in our region, we started looking more systematically into mainstream media coverage. This dossier is a work-in-progress project and offers some data and information on the intersection of media and migration and thereby tries to connect some dots in the region. Visit the dossier page

FROM SARAJEVO TO STRASBOURG Follow the journey of the ‘1000 dreams’ photographic and storytelling project, which is being produced by refugees and allows us to learn about their strengths, their challenges, and their dreams. From training workshops in Sarajevo (and most recently in Istanbul) to exhibitions in the European Parliament and the City Hall of Strasbourg, trying to have a direct impact on decision-makers… Read the article

FEMINIST MIGRATION POLICY In light of the lack of a functioning EU migration policy respecting human rights and valuing the experiences and needs of people on the move, especially of the most vulnerable and marginalised among them, the intersection of feminism and migration seems to be more relevant than ever. This dossier collects various forms of contributions at this specific intersection and thereby aims to present alternatives to current policies and discourses. 

U ODBRANU BRANITELJA I BRANITELJICA Our publication ‘In defence of defenders’, authored by Border Violence Monitoring Network (BVMN), is a practical guide that aims to support human rights defenders and provide practical solutions to the increasing targeting of them. After English and Greek, this useful toolkit is now also available in BCS (Bosnian-Croatian-Serbian), accecible to a large part of the Western Balkans and people active in the region. Download here for free. To launch this new version of the toolkit and to also kick off the discussion on the local level, we organised a closed workshop on 19-20 September 2023 in Zagreb collecting proposals on how potential administrative and operational obstacles could be overcome in the specific country contexts. Stay tuned for the publication on Serbia and BiH coming out in early 2024.

RIGHTS

HATE SPEECH AGAINST LGBTQI+ On the occasion of the first recorded murder of a transgender refugee woman in Greece last summer, LGBTQI+ expert Anna Apergi-Konstantinidis gives a very useful overview of Greek legislation on racist speech and hate crimes. She also gives statistics on violent attacks against LGBTQ+ persons and makes an inevitable connection with the social and political reality of our days, which is breeding such phenomena. Read the article

CULTURE

WE LOVE PHOTOGRAPHY! We are particularly proud that the Heinrich Böll Foundation participates in one of the most important cultural institutions of Thessaloniki, the Photobiennale, by supporting two exhibitions. ‘The Spectre of the People’ is the main exhibition of the Photobiennale and includes works by 26 photographers from around the world, who explore the topic of populism and how the image contributes to the spread of this political trend that threatens democracy (until 11/2/2024). Whereas in ‘Ghost Cemetery’ Martin Barzilai traces in the body of Thessaloniki the tombstones from the destroyed Jewish cemetery, which were used as building material after its looting (until 10/12/2023). Apart from the Photobiennale, we present for second year in a row the exhibition ‘1000 dreams. Stories from the LGBTQ+ refugee experience’, which explores the double stigma of being displaced and LGBTQ+ at the same time. It is a selection of 24 images from the wider project ‘1000 Dreams’, which gives people from a refugee background the opportunity to present both their portrait and their story (until 30/11/2023). 

CHILDREN AND YOUNG PEOPLE ΟN THE SCREEN We were highly excited to participate in the 8th KinderDocs, the International Documentary Festival for Children and Young People (16-22/10). This year a tribute to Germany was held on the theme ‘Searching for your own way’, including the desctop documentary 'Dear Dad' (17') and the segmented observational documentary 'Either Way/So oder So' (44'), which had their world premiere in Greece. The two films are raising important issues such as what identity politics are and what life is like for young people in the countryside, both in Germany and Greece.

PUBLICATIONS

Entrepreneurial sustainability tools in SSE
A precious business tool that helps in a simple and detailed way Social Solidarity Economy initiatives to understand their values and their position in the market, to realise their problems, to evaluate their situation and to plan their prospects. This practical guide includes three volumes: 1. on social value, 2. on economic sustainability and 3. on the strategy of an initiative. Download here.Local government and gender democracy
‘Gender at the Local Level’ was the name of a project by Gender Alliance with the support of the Heinrich Böll Foundation Greece, aiming to strengthen the interconnection of local government with civil society actors and local organisations in Athens, in order to develop joint action plans on gender democracy in the local society. The handbook ‘Local government and gender democracy’ summarises elements from this pilot project. Download it here.


! All our publications are available in digital format on our website, where you can download them free of charge. Several of them are also available in printed form, which you can pick up also free of charge from our office (3 Aristotelous Street, Thessaloniki) or by post. For some months now, many of our publications can be found, always free of charge, at the Protoporia Bookstore, Thessaloniki, which we would like to thank for their hospitality!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ! / SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER HERE

SOCIAL MEDIA 

 
FacebookLinkedInx logo (twitter) transparent logo download #42561YouTube Play Button Computer Icons, youtube, Youtube logo, angle, rectangle, logo png thumbnail
If you don't want to receive any more messages you can unsubscribe at any time.

 

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Michalis Goudis
Αριστοτέλους 3
54624 Θεσσαλονίκη
Greece

+30 2310 282829
Michalis.Goudis@gr.boell.org