If this message is not displayed correctly, please click here.


Scroll down for English version

Μία ακόμη χρονιά πολύ πυκνή σε γεγονότα φτάνει στο τέλος της. Οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου αναδεικνύεται η αποχή. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη χώρα έγιναν περισσότερο ορατές και αισθητές από ποτέ, προκαλώντας καταστάσεις όπως αυτή της μετεγκατάστασης χωριών που εγκαταλείφθηκαν μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δύο είναι δυστυχώς, πλέον, οι πόλεμοι που μαίνονται στη γειτονιά της Ευρώπης και επαρκείς, ειρηνικές και βιώσιμες απαντήσεις δε φαίνονται στον ορίζοντα… Παράλληλα, το κόστος διαβίωσης αναδεικνύεται στην κυρίαρχη πολιτική-εκλογική ατζέντα διεθνώς.

Προφανώς και πρόκειται για ένα δυσμενές πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα μας καλεί στην επιτάχυνση νέων ιδεών και πρακτικών προτάσεων σε μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της δουλειάς του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. Το τελευταίο newsletter μας για το 2023 έχει σκοπό να σας δώσει τροφή για σκέψη την περίοδο των εορτών μέσα από διαφορετικά formats. Σας προτρέπω, λοιπόν, να δείτε/ακούσετε/διαβάσετε την πρόταση που διαμορφώσαμε για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Ελλάδα, την εξέλιξη της προσπάθειας για πιλοτική εισαγωγή του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος σε δύο δήμους της χώρας, το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας και συνεργασίας με το ΕΚΠΟΙΖΩ και το INZEB για να αποσαφηνίσουμε τις εξελίξεις στην Ενέργεια και να κάνουμε μία ξεκάθαρη πρόταση για το πώς μπορούν και θα έπρεπε να μοιάζουν οι καθαροί –από άλλες χρεώσεις– λογαριασμοί ρεύματος. Τέλος, αφιερώστε χρόνο (sic) σε ένα ξεχωριστό αυτοσχέδιο έντυπο, ένα zine, που πλαισιώνει και αναπτύσσει μέσα από λέξεις, χρώματα και εικόνες τη σειρά podcast «Χάνοντας χρόνο», με θέμα τον χρόνο, την εργασία και τα μπλεξίματά τους...

Δείτε σε ένα εκτενές αφιέρωμα όσα ζήσαμε παρέα με 100 νέους και νέες από 31 ευρωπαϊκές χώρες τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη στο 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων που εστίασε στην πρόκληση της αυτόνομης διαβίωσης, το σημαντικότερο ζήτημα που καθορίζει το σήμερα και τις μελλοντικές προοπτικές της Gen Z.

Τέλος, με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας μία έκδοση που επιχειρεί να χωρέσει σε 84 σελίδες δέκα χρόνια παρουσίας, δράσης και συνεργασίας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα.

Εκ μέρους όλης της ομάδας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ καλή ανάγνωση και καλές γιορτές με την ευχή η νέα χρόνια να φέρει υγεία, ειρήνη και ευημερία.

Μιχάλης Γουδής

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

INDEPENDENCE DAYS Περίπου 100 νέοι και νέες από 31 χώρες της Ευρώπης ήρθαν στη Θεσσαλονίκη στις 19-22 Οκτωβρίου για το 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων με τίτλο ‘Independence Days: Our challenges, our responses’. Θέμα του συνεδρίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας γενιάς: η ανεξάρτητη διαβίωση και τα προβλήματα που συνδέονται μαζί της – το στεγαστικό, η εργασιακή ανασφάλεια, ο κλονισμός της ψυχικής υγείας, η υποεκπροσώπηση της νεολαίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εργαστήρια, ένα ανοιχτό φόρουμ, επισκέψεις και γνωριμία με συνεργάτες μας, αλλά και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες για τις ιδέες, την ενέργεια και τον δυναμισμό που έφεραν μαζί τους! Δείτε εδώ αναλυτικά τι έγινε αυτές τις τέσσερις ημέρες.

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ Τον Ιούνιο του 2022 το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Τώρα παρουσιάζουμε αυτή την πλούσια δεκάχρονη πορεία μέσα από ένα δίγλωσσο επετειακό λεύκωμα, το οποίο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Γραφείου μας. Μέσα από την έκδοση αυτή, ο αναγνώστης/η αναγνώστρια θα μπορέσει να πάρει μια ολοκληρωμένη εικόνα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, να κατανοήσει καλύτερα τι είναι και τι κάνει ένα πολιτικό ίδρυμα, αλλά και να γνωρίσει τις αναζητήσεις της σύγχρονης πολιτικής οικολογίας και την προσπάθεια να συναντηθούν με τις αναζητήσεις της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Κατεβάστε εδώ.




TECH-TALK: PODCAST ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ TechTalk είναι το όνομα της νέας σειράς podcast όπου εμβαθύνουμε στον κόσμο των προκλήσεων της τεχνολογίας. Στα τέσσερα επεισόδια της σειράς συζητάμε με ειδικούς από διάφορους τομείς και προσπαθούμε να εκλαϊκεύσουμε την επιστημονική συζήτηση που σχετίζεται με καυτά θέματα όπως είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσωπική ζωή και τη δημοκρατία, τα ηθικά ζητήματα που αφορούν τα δεδομένα και την επιτήρηση, οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την ενεργειακή κρίση. Στόχος είναι, από όποιο υπόβαθρο και αν προερχόμαστε, να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το σύγχρονο τεχνοκοινωνικό περιβάλλον. Ακούστε το πρώτο επεισόδιο της σειράς και διαβάστε για την εκδήλωση όπου έγινε η παρουσίασή της.  

ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η συζήτηση για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα στην Ελλάδα, την οποία υποστηρίζουμε ενεργά εδώ και περίπου δύο χρόνια, δίνει ήδη καρπούς, αφού σε εκδηλώσεις που έγιναν τον Οκτώβριο στο Χαλάνδρι και τον Νοέμβριο στα Τρίκαλα οι αντίστοιχοι δήμοι εξέφρασαν τη σοβαρή πρόθεσή τους να εξετάσουν μια πιλοτική εφαρμογή του. Το Καθολικό Βασικό Εισόδημα είναι η τακτική καταβολή χρημάτων σε κάθε άτομο μιας επικράτειας, χωρίς προϋποθέσεις και εφ’ όρου ζωής, και όπως έδειξε σχετική έρευνά μας η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος για την εφαρμογή του. 

Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ Η οργάνωση-εταίρος μας Border Violence Monitoring Network διοργάνωσε πρόσφατα ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Κατανόηση Νέου Συμφώνου: Πώς η ΕΕ καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο», το οποίο υποστηρίξαμε με χαρά. Μέσα στην πολυπλοκότητα και την αδιαφάνεια της μεταρρύθμισης στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το σεμινάριο παρείχε τις αναγκαίες διευκρινίσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ (αγγλικά, με διερμηνεία στα αραβικά, τα τουρκικά και τα βοσνιακά-κροατικά-σερβικά – BCS). Επιπλέον, το BVMN έχει δημοσιεύσει σύντομη περίληψη των συζητήσεων στα αραβικά, βουλγαρικά, BCS, φαρσί, γαλλικά, ελληνικά, πολωνικά, ισπανικά και τουρκικά.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Θα καταφέρει η Ελλάδα να αφήσει πίσω της τα ορυκτά καύσιμα και να εμπλέξει τους πολίτες στον μετασχηματισμό που έρχεται; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει και το Γραφείο μας μέσα από τη συστηματική δουλειά που κάνει στο θέμα της ενέργειας. Ενδεικτικά, μόνο πρόσφατα:
  • Κυκλοφόρησε –με την υποστήριξή μας– η έρευνα «Power to the people», που εξετάζει το νομικό πλαίσιο για την κοινοτική ενέργεια σε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Πολωνία.
  • Ανέβηκε η νέα μας σειρά podcasts «Το μέλλον της ενέργειας», που εξετάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα μας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, πρωτεργατών του κλιματικού κινήματος αλλά και απλών πολιτών.
  • Πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση «Ιστορίες ενέργειας, κλίματος και επιβίωσης», όπου οι άνθρωποι από το κοινό μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και προσωπικές ιστορίες γύρω από αυτά τα θέματα, ώστε μέσα από αυτές τις αποσπασματικές ψηφίδες να μπορέσουμε να συνθέσουμε τη μεγάλη εικόνα. Ήταν μια εκδήλωση στο πλαίσιο του φακέλου "Ημερολόγια ενεργειακής μετάβασης" της δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold και η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που σχεδιάζονται σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας με έμφαση στα τοπικά προβλήματα.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αυτή την περίοδο, που οι καταναλωτές βρίσκονται στην απόλυτη σύγχυση σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τις επιλογές που καλούνται να κάνουν, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη για «καθαρούς» λογαριασμούς ενέργειας που θα είναι απλούστεροι, πιο κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς, και εκτός των άλλων θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Η σχετική έρευνά μας, που μόλις δημοσιεύτηκε, αποτελεί καρπό μακράς μελέτης και συνεργασιών. Κατεβάστε δωρεάν εδώ και δείτε το πρότυπο ενός καθαρού λογαριασμού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μια πράσινη συμφωνία για την Ελλάδα

Πράσινη Συμφωνία ονομάζεται ο σχεδιασμός της Ευρώπης για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Το παρόν policy brief προσεγγίζει την Πράσινη Συμφωνία μέσα από τη δυναμική που θα μπορούσε να λάβει στο εθνικό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ αναδεικνύει μέτρα και προτάσεις πολιτικής για ένα πολύ μεγάλο πλήθος από θέματα της καθημερινότητάς μας, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη θωράκιση των πολιτών έναντι των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, και κυρίως στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Κατεβάστε εδώ.





Who guards the guards?

Τα τελευταία χρόνια, η Frontex εμπλέκεται σε περιστατικά που αποκαλύπτουν σοβαρή έλλειψη λογοδοσίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφάνειας εντός του οργανισμού. Η έκδοση αυτή είναι μια νομική γνωμοδότηση που συντάχθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση front-LEX και αναλύει τη λογοδοσία της Frontex σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, που διαπράχθηκαν σε σχέση με τις δραστηριότητες του οργανισμού στα ελληνικά ύδατα. Κατεβάστε δωρεάν.





Χάνοντας χρόνο – The zine

Πρόσφατα εκδώσαμε μια πολύ πρωτότυπη δουλειά, που μέσα από λέξεις, χρώματα και εικόνες πλαισιώνει και αναπτύσσει τη σειρά podcast «Χάνοντας χρόνο», με θέμα το χρόνο, την εργασία και τα μπλεξίματά τους. Η έκδοση αυτή είναι ένα μικρό αυτοσχέδιο έντυπο, ένα zine, και αποτελεί ένα μωσαϊκό με ψηφίδες από τα podcasts, κείμενα που γράφτηκαν σε ψηφιακά σημειωματάρια από ακροάτριες και ακροατές και υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δύο εργαστηρίων την περασμένη άνοιξη. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια δημιουργική επαναδιατύπωση όλου του παραπάνω υλικού. Κατεβάστε την δωρεάν.





EDITORIAL

Another eventful year comes to an end. The many elections in Greece at all levels of government have reshaped the political scene, the main feature of which is abstention. The consequences of the climate crisis have become more visible and felt in the country than ever before, causing situations such as the relocation of villages abandoned after the floods in Thessaly. Unfortunately, there are now two wars raging in Europe's neighbourhood and adequate, peaceful and sustainable responses are not on the horizon... At the same time, the cost of living is emerging as the dominant political-electoral agenda internationally.

Obviously, this is an unfavourable context, which leaves little room for optimism, but at the same time calls for us to accelerate new ideas and practical proposals on a number of issues that are at the core of the Heinrich Böll Foundation's work. Our last newsletter for 2023 aims to provide food for thought over the festive season through different formats. Therefore, I encourage you to watch/read/listen to the proposal we have formulated for the implementation of the European Green Deal in Greece, the development of the effort to pilot the Universal Basic Income in two municipalities in the country, the result of a joint effort with EKPIZO and INZEB that lasted for many months to clarify the developments in Energy and make a clear proposal on how the clean – from other charges – electricity bills can and should look like. Finally, do spend some time (sic) on a rather special, much different than any other publication we have ever published, a zine, that frames and develops through words, colours and images the podcast series ‘Losing Time’, dedicated on time, work and their entanglements...

See in an extensive tribute what we experienced together with 100 young people from 31 European countries in October in Thessaloniki at the 8th Congress of Young Europeans that focused on the challenge of independent living, the most important issue that defines today and the future prospects of Gen Z.

Finally, we are pleased to share with you a publication that attempts to fit in 84 pages ten years of presence, action and cooperation of the Heinrich Böll Foundation in Greece.

From all of us at the Heinrich Böll Stiftung Office Thessaloniki happy reading and happy holidays with the wish that the new year will bring health, peace and prosperity.

Michalis Goudis

NEWS AND UPDATES

INDEPENDENCE DAYS About 100 young people from 31 European countries came to Thessaloniki on 19-22 October for the 8th Congress of Young Europeans titled ‘Independence Days: our challenges, our responses’. The theme of the conference was one of the biggest challenges of the young generation: the independent living and the problems associated with it – housing, working conditions and labour insecurity, mental health issues, the under-representation of youth in decision-making centres. The programme included workshops, an open conference, visits and meetings with our partners, as well as a rich cultural programme. We are grateful to all the participants for the ideas, energy and dynamism they brought! Here is a detailed look at what happened over these four days.

10 YEARS OF OUR OFFICE IN GREECE IN ONE PUBLICATION In June 2012, the Heinrich Böll Foundation established its office in Thessaloniki and in June 2022 completed 10 years of presence in Greece. Now, we present this rich ten-year journey in an anniversary publication, which includes highlights from the hundreds of events and activities that have taken place. Through this bilingual publication, the reader will be able to get a full picture of our actions and interventions, to better understand what a political foundation is, but also to get to know the quests of contemporary political ecology and the effort to come together with the quests of Greek society itself. Download here.





TECH-TALK: PODCAST ON TECHNOLOGY CHALLENGES In this new podcast series of ours we delve into the world of technology challenges. In the four episodes of the series we discuss with experts from various fields and try to popularise the scientific debate related to hot topics such as the effect of artificial intelligence on jobs, the impact of social media on privacy and democracy, ethical issues related to data and surveillance, technologies related to environmental degradation and the energy crisis. The aim is to be able to understand the contemporary techno-social environment, no matter what background we come from. Listen to the first episode of the series and read about the event where it was launched

UNIVERSAL BASIC INCOME - DISCUSSIONS ON PILOT IMPLEMENTATION The discussion on the Universal Basic Income in Greece, which we have been actively supporting for almost two years, is already paying off: at events held in October in Halandri and in November in Trikala, the respective municipalities expressed their serious intention to consider a pilot implementation. Universal Basic Income is the regular provision of money to every person in a territory, unconditionally and for life. As our research has shown, local government is a suitable channel for its implementation. 

THE EU AND THE RIGHT TO ASYLUM Our partner organization Border Violence Monitoring Network recently hosted a webinar titled ‘Understanding the Pact: How the EU is Abolishing the Right to Asylum’, which we were happy to support. In light of the complexity and intransparency of the reform process, this webinar not only provided much needed elaborations on the proposed changes to the Common European Asylum System, but also the potential implications these would have in different EU Member States. Watch the webinar recording here with links to the audio of live translations into Arabic, Turkish and Bosnian-Croatian-Serbian (BCS). Additionally, the BVMN published a short summary of the discussions in Arabic, Bulgarian, BCS, Farsi, French, Greek, Polish, Spanish and Turkish.

ENERGY TRANSITION

Will Greece be able to leave fossil fuels behind and engage citizens in the transformation that is coming? This is the key question that our Office is trying to answer through its systematic work on energy. As an indication, just recently:
  • The study ‘Power to the people’ has been released with our support. It looks at the legal framework for community energy in four countries: Greece, Bulgaria, Serbia and Poland.
  • Our new podcast series ‘The future of energy’ has been uploaded. It explores the most important developments of the energy transition in Greece with the help of experts, scientists, pioneers of the climate movement and citizens.
  • The event ‘Stories of energy, climate and survival’ took place on December 7 in Thessaloniki. People from the audience shared information, experiences and personal stories around these issues, enabling us to put together the big picture through these fragmented pieces. It was an event as part of the journalist team Manifold Files on Energy Transition and the first of a series of similar events planned in smaller regional towns focusing on local issues.
OUR PROPOSAL ON ENERGY BILLS At this time, with consumers in total confusion about electricity bills and the choices they have to make, there is a pressing need for ‘clean’ energy bills that are simpler, more understandable, friendly, comprehensive and transparent, which, among other things, will encourage citizens to play an active role in the energy transition. Our research, which has just been published, is the result of a long period of study and collaborations. Download it for free here and see the template of a clean bill.



PUBLICATIONS

A Green Deal for Greece

This policy brief approaches the European Green Deal, the blueprint for Europe’s climate neutrality, through the dynamics it could take in the Greek national context. It highlights measures and policy proposals on a really wide range of everyday isssues, tailored to the Greek reality, that could contribute to shielding citizens against the multiple crises we face, and especially to mitigating the impacts of the climate crisis. Download here.







Who guards the guards?

In recent years, Frontex was involved in incidents revealing a severe lack of accountability, respect for human rights and transparency within the agency. This publication is a legal opinion written by the non-profit organization front-LEX, which elaborates on the accountability of Frontex under EU law for ongoing violations of the fundamental rights of asylum seekers, committed in relation to its activities in Greek waters. Download for free.






Losing time - The zine

This is a special and original publication, expanding through words, colours and images our podcast series ‘Losing Time’, about time, work and their entanglements. It’s a small self-made type booklet, a zine, containing a mosaic of snippets from the podcasts, texts written in digital notebooks by listeners, and material generated in two workshops last spring. This publication is a creative repackaging of all the above material. Download it for free.






ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ! / SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER HERE

SOCIAL MEDIA 

FacebookLinkedInTwitter BlinkList
If you don't want to receive any more messages, you can unsubscribe at any time.


Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Michalis Goudis
Αριστοτέλους 3
54624 Θεσσαλονίκη
Greece

+30 2310 282829
Michalis.Goudis@gr.boell.org