If this message is not displayed correctly, please click here.


Scroll down for English version

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι θερμοκρασίες του Απριλίου θα κυμανθούν αρκετούς βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Τέτοιες ειδήσεις γίνονται, δυστυχώς, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ενημέρωσης και στοιχειοθετούν τη νέα πραγματικότητα που μας καλεί να δράσουμε διαφορετικά σε πολλά επίπεδα. Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από ζητήματα που προσεγγίσαμε τους τελευταίους μήνες και αποτελούν ψηφίδες του κοινωνικο-οικολογικού μετασχηματισμού που είναι αναγκαίος.

Πώς θα διαχειριστούμε τα ελληνικά δάση σήμερα και στο μέλλον; Ποιες είναι οι αιτίες αλλά και οι πιθανές προτάσεις αντιμετώπισης της αγροτικής κρίσης στη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία; Μπορεί να υπάρξει, πράγματι, συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας; Τι είναι τελικά η πράσινη εξωτερική πολιτική; Συμπράξαμε με δεκάδες ειδικούς, ώστε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και με διαφορετικά formats.

Σας προτρέπω να διαβάσετε τα εννέα άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας που προσφέρουν μια τεκμηριωμένη ματιά στην πραγματικότητα που οι μετανάστες και πρόσφυγες καλούνται να αντιμετωπίσουν ερχόμενοι σε ευρωπαϊκό έδαφος – από τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο ως τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Τέλος, όσες και όσοι προτιμάτε ήχο και εικόνα, θα βρείτε πλούσιο υλικό – μία ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, μία ανταλλαγή ρούχων ως μία αφορμή για να σκεφτούμε γύρω από τη βιώσιμη μόδα και την κυκλική οικονομία, καθώς και podcasts, που συμμετείχαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ή που ηχογραφήσαμε ζωντανά στο στούντιο του «Πικάπ».

Ραντεβού στο διεθνές συνέδριο για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη, που θα φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη στις 24 & 25 Ιουνίου υπό τον τίτλο “Shipwrecked. Rethinking migration and asylum in Europe”. Μείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες λεπτομέρειες!

Μιχάλης Γουδής

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ


ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας το πρώτο μέρος από ένα αφιέρωμα στα ελληνικά δάση, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια σειρά άρθρων η οποία διερευνά το ζήτημα υπό το πρίσμα της διατήρησης, των τοπικών οικοσυστημάτων και των κοινών και προσπαθεί να ιχνηλατήσει κομμάτια ενός σύγχρονου μοτίβου πολυεπίπεδης διαχείρισης των δασών. Πώς θα έμοιαζαν οι νέες δημόσιες δράσεις και πολιτικές για τα δάση; Ποιος ο ρόλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ποιος ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών; Πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με φορείς όπως οι δασικοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί; Τι έχουμε να μάθουμε από ιστορικά παραδείγματα της χώρας μας; 

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ Τον περασμένο Φεβρουάριο, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη σημειώνονταν πρωτόγνωρες διαμαρτυρίες από χιλιάδες αγρότες, διοργανώσαμε –σε συνεργασία με το Γραφείο Παρισιού του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ– μια διαδικτυακή συζήτηση για τις αιτίες αλλά και για τις πιθανές λύσεις της αγροτικής κρίσης. Εκπρόσωποι αγροτών και ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα περιέγραψαν την κατάσταση στις χώρες τους, διατύπωσαν τα αιτήματά τους και συνεισέφεραν με προτάσεις και χρήσιμες επισημάνσεις. Διαβάστε τι ειπώθηκε στη συζήτηση ή δείτε το σχετικό βίντεο

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Παρατηρώντας μια διεθνή τάση για «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προβάλλεται ως ενδεδειγμένη και ασφαλής λύση κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα, εγκαινιάσαμε κάποιες δράσεις προκειμένου να συμβάλουμε στη σχετική συζήτηση. Έτσι, υποστηρίξαμε την πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση “…that creeps from the earth” με θέμα την εξόρυξη ουρανίου και τις επιπτώσεις της, ετοιμάσαμε στην ιστοσελίδα μας έναν φάκελο ο οποίος καταρρίπτει τους μύθους που κυκλοφορούν τελευταία γύρω από την πυρηνική ενέργεια και διοργανώσαμε μια εξαιρετική συζήτηση με ειδικούς για το πυρηνικό μέλλον και τους κινδύνους του. 

ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Το περασμένο φθινόπωρο διοργανώσαμε ένα clothe swap – μια ανταλλαγή ρούχων δηλαδή τα οποία δεν θέλουμε ή δεν χρειαζόμαστε πια. Ήταν μια αφορμή για να συζητήσουμε γύρω από θέματα όπως η βιώσιμη μόδα, η κυκλική οικονομία στο χώρο του ενδύματος και η πρακτική μηδενικών απορριμμάτων (zero waste). Παράλληλα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δικτύωσης των ανθρώπων και των φορέων που ασχολούνται μ’ αυτά τα ζητήματα. Δείτε ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό βίντεο από την εκδήλωση.


ΟΛΟ ΤΡΕΧΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΩ… Μια διαφορετική εκδήλωση που οργανώσαμε τον Μάρτιο στο μπαρ «Πικάπ» της Θεσσαλονίκης μάς έδωσε την ευκαιρία να μπλέξουμε με πρωτότυπο τρόπο δύο διαφορετικά πρότζεκτ μας. Με αφορμή λοιπόν τη συμμετοχή των podcast «Χάνοντας χρόνο» και «TechTalk» στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι δημιουργοί τους συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό θέματα σχετικά με τον χρόνο, την εργασία και την τεχνολογία, ηχογραφώντας ζωντανά ένα ακόμα podcast στο ραδιοφωνικό στούντιο που υπάρχει μέσα στο μπαρ. Το κοινό είχε την ευκαιρία ακόμα να δει και να προμηθευτεί τις δύο πολύ καλαίσθητες εκδόσεις «Χάθηκε χρόνος» και «Μπροστά στον τεχνολογικό καθρέφτη», που προέκυψαν από τις αντίστοιχες σειρές podcast, αλλά και να απολαύσει ένα dj set με κομμάτια σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης. Διαβάστε για αυτή την ενδιαφέρουσα βραδιά και πάρτε μια γεύση βλέποντας ένα σύντομο βίντεο! 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ; Αν και μεγάλη πόλη, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα που έχουν συνήθως οι μικρότερες περιοχές: λίγες ευκαιρίες απασχόλησης και προσωπικής εξέλιξης, μη αξιοποίηση του δυναμικού της, τάση φυγής των νέων, υποβάθμιση των δημόσιων χώρων της. Μια ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες της πόλης, για τις αλλαγές που χρειάζεται, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και για τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον πραγματοποιήσαμε τον Φεβρουάριο. Ενεργοί πολίτες με διαφορετικές ηλικίες, εμπειρίες και καταβολές πλούτισαν τον διάλογο με τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους. Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση. 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Για δεύτερη χρονιά υλοποιείται φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα», το οποίο έχει κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές, μαθήτριες αλλά και εκπαιδευτικούς σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση. Συμμετέχουν έξι σχολεία από τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Χαλανδρίου, οι οποίοι είναι δραστήριοι στην ενεργειακή μετάβαση και συνεργάζονται στενά με τα σχολεία δημιουργώντας χρήσιμες συνδέσεις με την τοπική κοινωνία. Μείνετε συντονισμένοι για τα αποτελέσματα του προγράμματος στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

SAVE THE DATE

“Shipwrecked. Rethinking migration and asylum in Europe”

Διεθνές συνέδριο για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη
24-25 Ιουνίου 2024
Θεσσαλονίκη 

Υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο, και ιδίως της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, διοργανώνουμε ένα μεγάλο διεθνές διήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους εταίρους μας και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς από όλη την Ευρώπη –και ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο– θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και το μέλλον της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη. Μείνετε συντονισμένοι/ες για τις λεπτομέρειες!



Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση κατά μήκος της λεγόμενης Βαλκανικής Διαδρομής και των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εξετάζονται σε έναν νέο φάκελο που δημιουργήσαμε στην ιστοσελίδα μας. Συγκεκριμένα, ο φάκελος περιέχει εννέα άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας, τη σύνταξη των οποίων υποστηρίξαμε ως Ίδρυμα. Τα κείμενα αυτά προσφέρουν μια εναλλακτική ματιά στην πραγματικότητα που οι μετανάστες και πρόσφυγες καλούνται να αντιμετωπίσουν ερχόμενοι σε ευρωπαϊκό έδαφος – από τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο ως τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Δίπλα σ’ αυτά σημειώνουμε και ένα ενδιαφέρον άρθρο γραμμένο από μια φεμινιστική οπτική σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε φωτογραφίες από «κρίσεις», όπως η «προσφυγική κρίση». 

ΛΟΑΤΚΙ+ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ Για άλλη μια φορά στρέφουμε την προσοχή μας σε μια παραγνωρισμένη ομάδα μέσα στην έτσι κι αλλιώς ευάλωτη ομάδα των αιτούντων άσυλο. Τα άτομα με μειονοτικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου ή/και χαρακτηριστικά φύλου (SOGIESC) αναγκάζονται συχνά να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας λόγω διώξεων και ποινικοποίησης. Πώς αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες ασύλου και πώς αυτό επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία καθώς και την πορεία της αίτησής τους; Διαβάστε το κατατοπιστικό σχετικό άρθρο μας, καθώς και μια ανοιχτή επιστολή 15 οργανώσεων που καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση της κατάστασης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στιγμιότυπα πράσινης εξωτερικής πολιτικής

Η πράσινη εξωτερική πολιτική είναι μια σχετικά καινούργια έννοια και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη έναν συμφωνημένο ορισμό, με αποτέλεσμα συχνά να παραποιείται και να παρερμηνεύεται. Εμείς, στον νέο τομέα του Γραφείου μας για την εξωτερική πολιτική, ψάξαμε, μετρήσαμε και συγκρίναμε τα προγράμματα των πράσινων κομμάτων σε όλο τον κόσμο με όχημα την επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων. Βρήκαμε λοιπόν 10 χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται δίνοντας μία εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα τι είναι και πώς μοιάζει η πράσινη εξωτερική πολιτική. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι μια έκδοση αναφοράς, η οποία υπάρχει πλέον και στα ελληνικά. Κατεβάστε δωρεάν!





In difesa dei Difensori

Μετά τα αγγλικά, τα ελληνικά και τα BHS (βοσνιακά-κροατικά-σερβικά), τώρα ο τόμος αυτός εκδίδεται και στα ιταλικά από το Γραφείο του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Παρίσι (In difesa dei Difensori). Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό που δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζοντας μηχανισμούς και άλλες διεξόδους βοήθειας και αυτοάμυνας σε περίπτωση ποινικοποίησής τους – κάτι δυστυχώς ολοένα και πιο συχνό στην Ευρώπη και ιδίως στις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Η έκδοση περιλαμβάνει και μια ενότητα ειδικά για την ιταλική πραγματικότητα. Κατεβάστε δωρεάν!





EDITORIAL

March 2024 was the hottest month recorded in the last 15 years in Central and Southern Greece according to the National Observatory of Athens. April temperatures will be several degrees above normal for the season. Such news, unfortunately, is becoming an integral part of daily information and reflects the new reality that calls for us to act differently on many levels. Below you will find a number of issues that we have approached in recent months and which are pixels of the socio-ecological transformation that is necessary.

How shall we manage Greek forests today and in the future? What are the causes and possible proposals to address the agricultural crisis in Germany, Greece and France? Can there really be a debate on nuclear energy in our country? What is green foreign policy after all? We teamed up with dozens of experts to answer the above questions in different formats.

I encourage you to read the nine investigative journalism articles that offer an informed look at the realities that migrants and refugees face coming to European territory – from the Greek islands and Evros to Bulgaria, Croatia, Hungary and Poland.

Finally, for those who prefer sound and image, you will find a lot of material – an open discussion on the present and future of Thessaloniki, a cloth swap as an occasion to think about sustainable fashion and the circular economy, and podcasts that participated in the 26th Thessaloniki Documentary Festival, or that we recorded live at the Picap studio.

See you at the international conference on migration and asylum in Europe that we will be hosting in Thessaloniki on 24 & 25 June under the title “Shipwrecked. Rethinking migration and asylum in Europe”. Stay tuned for more details!

Michalis Goudis

NEWS AND UPDATES


THE GREEK FORESTS IN THE 21st CENTURY
On 21 March, World Forest Day, we launched on our website the first part of a dossier on Greek forests, which is expected to be completed by the summer. This is a series of articles which explores this topic through the lens of conservation, local ecosystems and the commons, trying to trace pieces of a multi-layered forest management. What would new public policies for forests look like? What can we learn from the past? What is the role of the public sector, the local communities and actors such as forest and rural cooperatives?  

THE AGRICULTURAL CRISIS IN FRANCE, GERMANY AND GREECE Last February, while thousands of farmers across Europe were staging large-scale protests, we organised – in collaboration with the Heinrich Böll Foundation's Paris Office – an online discussion on the causes and possible solutions to the agricultural crisis. Farmers' representatives and researchers from France, Germany and Greece outlined the situation in their countries, illustrated their demands and contributed with suggestions. Read what was said in the discussion or watch the video

REACTORS AND REACTIONS Having noticed an international tendency to ‘greenwash’ nuclear energy, which is presented as an optimal and safe solution during the decarbonisation process, we have undertaken some actions to contribute to this discussion. Thus, we supported a very interesting art exhibition on uranium extraction and its consequences, we created a dossier on our website which debunks the myths that have been circulating recently about nuclear energy, and we organised an intriguing panel discussion with experts on the nuclear future and its risks. 

UNROLLING THE THREAD OF SOLIDARITY Last autumn we organized a clothe swap – an exchange of clothes that we no longer want or need. It was an excuse to discuss issues such as sustainable fashion, circular economy in the garment sector and zero waste practice. At the same time, it was a meeting to get to know and network with people and organisations working on these topics. Watch a short yet informative video on the event.


I’M ALWAYS RUNNING BUT I CAN’T CATCH UP A kind of different event that we organised in March at the bar ‘Picap’ in Thessaloniki gave us the opportunity to intertwine two different projects in an original way. On the occasion of the participation of the podcasts ‘Losing time’ and ‘TechTalk’ in the 26th Thessaloniki Documentary Festival, two of the creators discussed with each other and with the audience issues related to time, work and technology, recording live another podcast in the radio studio located inside the bar. The audience also had the opportunity to acquire the two very stylish publications ‘Time Lost’ and ‘In front of the mirror of technology’, which originated from the respective podcast series, and to enjoy a dj set with tracks related to the theme of the event. Read about this interesting evening and get a taste by watching a short video! 

THESSALONIKI, A CITY OUT OF TOPIC? Although a large city, Thessaloniki suffers from a number of problems common to smaller places: few opportunities for employment and personal development, under-utilisation of its potential, a drain of young people, and deterioration of public spaces. An open exchange of views on the city's needs, the changes it requires, the challenges it faces today and the priorities it should set for the future took place in February. Active citizens of different ages, experiences and backgrounds enriched the discussion with their interesting views. Watch the video of the event. 

SCHOOLS AND MUNICIPALITIES TOGETHER FOR CLIMATE ACTION For the second year, the educational programme ‘The school community protects the climate’ is being implemented, aiming to raise awareness among students and teachers about climate change and the energy crisis. This year there are six participating schools from Neapolis-Sykies and Chalandri – municipalities that are active in the energy transition and work closely with schools, creating useful links with the local community. Stay tuned for the results of the project at the end of the school year.


SAVE THE DATE

“Shipwrecked. Rethinking migration and asylum in Europe”

International Congress
24-25 June 2024
Thessaloniki, Greece


In light of the changes taking place in the EU regarding migration and asylum, in particular the reform of the Common European Asylum System (CEAS), we are organising an international two-day congress in Thessaloniki. Together with our partners and other civil society organisations, activists, lawyers, journalists, academics and politicians from all over Europe, particularly from the Balkans and the Mediterranean, we will exchange on and rethink the state and future of migration and asylum in Europe. Stay tuned for details! 



INDEPENDENT JOURNALISM ON MIGRATION ISSUES In a new dossier of ours, investigative journalists explore important issues related to migration along the so-called Balkan Route and the EU’s external borders. These articles offer an alternative perspective on the realities people on the move have to face when coming to Europe – from the Greek islands and Evros to Bulgaria, Croatia, Hungary and Poland. Next to these, we published an interesting article on how photographs of ‘crises’ such as the ‘refugee crisis’ are perceived and interpreted by the broader audience and the feminist potential that lies in visuals for reclaiming space resistance and counter-meaning. 

LGBTQI+ ASYLUM SEEKERS Once again, we focus on an overlooked group within the – already discriminated – group of asylum seekers. People with minority sexual orientation, gender identity, gender expression and/or gender characteristics (SOGIESC) have often been forced to flee their country and apply for international protection due to persecution and criminalisation. How are they treated by asylum services and how does this affect their mental and physical health as well as the course of their application? Read our insightful article and a joint open letter of 15 organisations appealing to the Greek authorities for action to improve this situation.

PUBLICATIONS

Green Foreign Policy Snapshots

Green foreign policy, being a rather new concept and lacking an agreed upon definition, is often misquoted and misinterpreted. In our new Foreign Policy component, we have searched, analysed and compared the programmes of green parties around the world through the lens of international relations theory. We found 10 recurring characteristics giving a preliminary answer to the question of what green foreign policy is and should look like. The result of this work is a publication of reference, which is now also available in Greek. Download here.







In difesa dei Difensori

After English, Greek and BHS (Bosnian-Croatian-Serbian), this book is now also published in Italian by the Heinrich Böll Foundation's Paris Office (In difesa dei Difensori). It is a practical guide created to support human rights defenders by showing them mechanisms and avenues for help and self-defence in cases of criminalisation – something that is unfortunately becoming increasingly common in Europe and especially in areas receiving refugees and migrants. The publication also includes a new section on the reality in Italy. Download here.






ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ! / SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER HERE

SOCIAL MEDIA 

FacebookLinkedInTwitter BlinkList
If you don't want to receive any more messages, you can unsubscribe at any time.


Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Michalis Goudis
Αριστοτέλους 3
54624 Θεσσαλονίκη
Greece

+30 2310 282829
Michalis.Goudis@gr.boell.org