If this message is not displayed correctly, please click here.


Scroll down for English version

Μία χρονιά που επιβεβαίωσε πως διερχόμαστε την εποχή των πολλαπλών κρίσεων (polycrisis) φτάνει στο τέλος της. Το 2024 κληροδοτεί στο 2025 μεταξύ άλλων πολεμικά μέτωπα, πολιτική αστάθεια στον πυρήνα της Ευρώπης, μια δεύτερη προεδρία Τραμπ και μια λιγότερο αποφασιστική και φιλόδοξη διάθεση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μετά και την πρόσφατη COP.

Στην Ελλάδα, η 50ή επέτειος από τη Μεταπολίτευση στάθηκε αφορμή για αρκετό προβληματισμό σχετικά με την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα σήμερα, ένα ζήτημα που επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση για την εκλογική αποχή αλλά και με μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Επιστρέψαμε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, εγκαινιάζοντας μια έκθεση πολυμέσων που θα σας προέτρεπα να επισκεφθείτε ως τις 31 Ιανουαρίου στο Goethe-Institut Athen, για να δείτε πώς εξελίσσεται η ζωή μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Ρόδο, στον Έβρο και στη Θεσσαλία. Παράλληλα, στην τελευταία εκδήλωση της χρονιάς είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε τον καθηγητή David Madden, διευθυντή του LSE Cities, σε μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς μας εξουθενώνουν οι πόλεις μας και ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Το 2025 ξεκινά μια νέα, τριετής προγραμματική περίοδος για εμάς, κατά την οποία θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό που επεξεργαστήκαμε φέτος. Συνεχίζουμε με βαθιά πίστη στις συνεργασίες, με σταθερή διάθεση για διαθεματικό διάλογο, με επιμονή σε ζητήματα που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε εναλλακτικές προτάσεις προς ένα βιώσιμο μέλλον μακριά από τεχνητά αδιέξοδα.

Σας προσκαλώ να πάρετε παρακάτω μια γεύση από όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες και έτσι να βρείτε και πλούσιο υλικό προς ανάγνωση/παρακολούθηση για την εορταστική περίοδο.

Όλοι και όλες εμείς στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία! Μακάρι το 2025 να είναι μια ειρηνική και δημιουργική χρονιά!

Μιχάλης Γουδής

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΗΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Με μια μεγάλη και πολύ επιτυχημένη δημόσια εκδήλωση εγκαινιάστηκε ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης, ένα νέο ψηφιακό εγχείρημα με τη σφραγίδα του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΑΠΘ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. Η πλατφόρμα αυτή, που μοιάζει με μια ανοιχτή διαδικτυακή «εγκυκλοπαίδεια» για τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, προσφέρει –για πρώτη ίσως φορά– ένα οργανωμένο, διεπιστημονικό και πλήρως τεκμηριωμένο υλικό, με έμφαση στην οπτική αποτύπωση των δεδομένων και κυρίως στους χάρτες, που απευθύνεται ταυτόχρονα στην επιστημονική κοινότητα, στο ευρύ κοινό, αλλά και στους φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής. Διαβάστε το ρεπορτάζ από την εκδήλωση και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης για να διαβάσετε τα 17 πρώτα άρθρα-λήμματα. 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» Ο φωτογράφος Ιλίρ Τσούκο και η δημοσιογράφος Άνια Τρόλενμπεργκ, λίγους μήνες μετά τις φυσικές καταστροφές που χτύπησαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, έκαναν ένα μεγάλο οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές. Εκεί κατέγραψαν μαρτυρίες και συναισθήματα και αποτύπωσαν την απόγνωση αλλά και την ελπίδα, την καταστροφή αλλά και την ανθεκτικότητα, συνδέοντας τις επιμέρους ανθρώπινες και τοπικές ιστορίες με την κλιματική κρίση που βιώνει συνολικά ο πλανήτης. Το πλούσιο υλικό αυτού του οδοιπορικού παρουσιάζεται τώρα σε μια έκθεση στο Goethe-Institut Athen που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ και κατεβάστε μια δίγλωσση έκδοση με φωτογραφίες και ιστορίες από τη Ρόδο, τη Θεσσαλία και τον Έβρο. 

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πλούσια σε ερεθίσματα, στοιχεία και ιδέες ήταν η ημερίδα «Η δημοκρατία σήμερα – Ο κόσμος μας αύριο», που διοργανώσαμε τον Οκτώβριο για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Καταρχήν παρουσιάστηκαν τα ευρήματα δύο πρόσφατων ερευνών μας – μία για την αποχή στις εκλογές και μία για την έμφυλη ανισότητα στα ΜΜΕ. Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν και τη βάση για τέσσερα πάνελ, όπου 12 πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών, την επιστήμη και τη δημοσιογραφία συζήτησαν για τα προβλήματα και τις αδυναμίες της πολιτικής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και για εναλλακτικές προτάσεις των ίδιων των πολιτών οι οποίες δείχνουν τον δρόμο για μια συμπεριληπτική δημοκρατική κοινωνία. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ πιστεύουμε βαθιά πως οι τοπικές κοινότητες πρέπει να διαμορφώνουν δημοκρατικά το μέλλον τους με τη συμμετοχή των πολιτών, πόσο μάλλον σε περιοχές της περιφέρειας ή των νησιών, όπου θα πρέπει να γεφυρωθούν και οι ανισότητες μεταξύ πόλεων και υπαίθρου. Ως συνέχεια της λίγο παλιότερης έκδοσής μας «Εγχειρίδιο συμμετοχικού σχεδιασμού για μικρά νησιά», διοργανώθηκε πρόσφατα ένα διαδραστικό εργαστήρι στη Μυτιλήνη με δημότες της περιοχής, που έδωσε ένα απτό δείγμα του τι είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός και έδειξε στην πράξη πώς μπορούν οι άνθρωποι μέσα από τον διάλογο να διαμορφώσουν τη ζωή και τον τόπο τους. Διαβάστε ρεπορτάζ εδώ.

PODCASTS

ΤΟ “EXPLAINER” ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ
Πώς σχεδιάζεται μια πόλη; Πώς θα ζούμε στις πόλεις σε 30 χρόνια; Πώς οι ανισότητες επιδρούν και στον σχεδιασμό μιας πόλης; Το “Explainer”, η δημοφιλής σειρά podcasts του News247 με τον δημοσιογράφο Σταύρο Διοσκουρίδη, φιλοξένησε πρόσφατα θέματα σχετικά με τον αστικό χώρο, τα οποία βασίστηκαν στη συνεργασία του συνεταιρισμού εργαζομένων Commonspace και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Participatory Lab. Η ίδια συνεργασία οδήγησε σε ένα από τα διεθνώς πρώτα συνέδρια με επίκεντρο τον συμμετοχικό σχεδιασμό, τον Οκτώβριο του 2023, και στην έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου, ενώ η αγγλική μετάφραση δημοσιεύτηκε εντελώς πρόσφατα. Βρείτε τα podcasts στους παραπάνω συνδέσμους και εδώ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΑΒΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Περισσότεροι από 100 ειδικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, στο συνέδριό μας «Shipwrecked» για τη μετανάστευση και τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Αξιοποιώντας την παρουσία τους, καλέσαμε αρκετούς απ’ αυτούς για δύο συζητήσεις με θέμα την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στη λεγόμενη διαχείριση της μετανάστευσης, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση για δύο podcasts. Ακούστε τα εδώ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στην Ελλάδα μόνο, υπάρχουν περισσότερα από 300 λιμάνια, ενώ στην Ευρώπη η ναυσιπλοΐα παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία της ηπείρου, καθώς το 77% του εξωτερικού εμπορίου πραγματοποιείται με θαλάσσιες μεταφορές. Ο πρακτικός αυτός οδηγός αξιοποιεί τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει στο Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για τη δημιουργία λιμανιών με μηδενικές εκπομπές, κάτι που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων στις οποίες ανήκουν αυτά. Κατεβάστε εδώ.



Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Φροντίδα δεν είναι μόνο η άμεση υποστήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους, αλλά και η έμμεση και συλλογική αλληλεγγύη. Είτε λοιπόν ως θέμα της ιδιωτικής σφαίρας είτε ως πολιτικό ζήτημα, η έννοια αυτή βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο επίκεντρο αφηγήσεων, αναλύσεων, διεκδικήσεων και προτάσεων πολιτικής. Το βιβλίο αυτό ερευνά πτυχές του πώς οργανώνεται κοινωνικά η φροντίδα στην Ελλάδα και κυρίως τους διαφορετικούς ρόλους του κράτους, της αγοράς, της κοινότητας και της οικογένειας, ενώ φιλοδοξεί να γίνει μέρος ενός συλλογικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα. Κατεβάστε εδώ.




ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Τα πράσινα και προοδευτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με σκεπτικισμό τη στρατιωτική βιομηχανία και τις αμυντικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μέσα στο νέο πλαίσιο που έθεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το πράσινο κίνημα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο όχι με το εάν αλλά με το πώς θα συμμετάσχει σε αυτό και με ποιους τρόπους μπορεί να ασκήσει επιρροή. Μια έκδοση του GEF-Green European Foundation. Κατεβάστε εδώ.





ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, οι Πράσινοι παλεύουν να συμβιβάσουν τις παραδοσιακές ειρηνιστικές τους ρίζες με τις προκλήσεις στον τομέα της ασφαλείας μετά τον Φεβρουάριο του 2022. Η παρούσα έκθεση διερευνά τις εξελισσόμενες θέσεις τους σε βασικά θέματα άμυνας, από τη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ έως τον αφοπλισμό. Μια έκδοση του GEF-Green European Foundation. Κατεβάστε εδώ.





ΑΝΟΙΧΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΑ
Η έρευνα αυτή παρουσιάζει το μοντέλο του ανοιχτού συνεταιρισμού μέσα από τη μελέτη ενός καινοτόμου εγχειρήματος από το Βέλγιο το οποίο λέγεται Smart. Ο ανοιχτός συνεταιρισμός είναι ένα νέο μοτίβο συνεργατισμού όπου ελεύθεροι επαγγελματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας και αξιοποιώντας κοινές υποδομές βασισμένες σε νέες τεχνολογίες και στη λογική των ψηφιακών κοινών, ώστε να υποστηρίζονται άτομα στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να διευκολύνεται η διαχείριση καθημερινών οικονομικών και λοιπών γραφειοκρατικών θεμάτων. Κατεβάστε εδώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

KNOWLEDGE COMMUNITY Η πιο πρόσφατη σειρά συναντήσεων με την ονομασία Knowledge Community, που διοργανώνουν το Green European Foundation και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και ένα ευρύ φάσμα φορέων για να συζητήσουν και να υποβάλουν πολιτικές προτάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης συμμετοχής στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. Απόψεις και πληροφορίες σχετικές με το ελληνικό πλαίσιο μοιράστηκε η Κυριακή Μεταξά, συντονίστρια Οικολογίας του γραφείου μας. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Η καθιερωμένη Ευρωπαϊκή Πράσινη Ακαδημία του GEF-Green European Foundation πραγματοποιήθηκε φέτος στις 22-24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με θέματα σχετικά με την Πράσινη και την Κοινωνική Συμφωνία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την Ασφάλεια. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Γουδής προσκλήθηκε και συμμετείχε ως ομιλητής σε ένα πάνελ για τις μετασχηματιστικές πολιτικές των πόλεων σε ένα περιβάλλον ανόδου της ακροδεξιάς και προκλήσεων για τα κινήματα βάσης, αλλά και ως συντονιστής της κεντρικής συζήτησης για την Κοινωνική Ευρώπη με τη συμμετοχή πράσινων πολιτικών προσώπων από το ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο αλλά και ετερόκλητους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

EDITORIAL

One more year, that confirmed that we are going through the era of polycrisis, is coming to an end. 2024 passes on to 2025, among other things, war fronts, political instability at the heart of Europe, a second Trump presidency and a less determined and ambitious attitude towards the consequences of the climate crisis after the recent COP.

In Greece, the 50th anniversary of the reinstate of Democracy – the so called ‘Metapolitefsi’ – was the occasion for much reflection on the quality of democracy in the country today, an issue that we attempted to address with the first nationwide poll on abstention from elections and a big public event at "Technopolis City of Athens". We returned to Athens in December, inaugurating a multimedia exhibition that I would urge you to visit until 31 January at the Goethe-Institut Athen, to see how life is evolving beyond the major climate disasters in Rhodes, Evros and Thessaly. Meanwhile, at the last event of the year, we were honoured to welcome Professor David Madden, Director of LSE Cities, for an open discussion on how our cities are exhausting us and what are the necessary conditions for a better everyday life.

2025 marks the start of a new, three-year programming period for us, during which we will attempt to implement the planning we have worked out this year. We continue with a deep faith in partnerships, with a firm commitment to interdisciplinary dialogue, with perseverance on issues that will allow us to formulate alternatives towards a sustainable future far from artificial dead ends.

I invite you to take a glimpse below of what has happened in the last few months and thus find rich material to read/watch during the festive period.

All of us at the Heinrich Böll Foundation's Thessaloniki office wish you a happy and healthy holiday season! May 2025 be a peaceful and creative year!

Michalis Goudis

EVENTS

POLICY-MAKING IN THESSALONIKI IS GETTING A NEW SOURCE OF DATA The Thessaloniki Social Atlas, a new project with the signature of the Department of Urban and Regional Planning of the Aristotle University of Thessaloniki and the support of the Heinrich Böll Foundation – Office Thessaloniki, was launched some days ago through avery well-attended public event. This digital platform, which resembles an open online "encyclopedia" on the urban space and anthropogeography of Thessaloniki, offers – perhaps for the first time – an organised, interdisciplinary and fully documented material, with emphasis on the visual representation of data and especially on maps. This material is addressed both to the scientific community and the general public, but also to decision and policy makers. Read the report from the event and visit the Thessaloniki Social Atlas website to read the first 17 articles. 

WHAT IS REVEALED "BEYOND DESTRUCTION" A few months after the natural disasters that hit Greece in the summer of 2023, documentary photographer Ilir Tsuko and writer Ania Troelenberg took a field trip to the affected areas. There they documented testimonies and emotions and captured despair and hope, disaster and resilience, linking individual human and local stories to the climate crisis the planet is experiencing. The rich material from this trip is now on display in an exhibition at the Goethe-Institut Athen that will be open until 31 January 2025. Find all the details here and download a bilingual publication with photos and stories from Rhodes, Thessaly and Evros. 

CHALLENGES AND PERSPECTIVES OF DEMOCRACY The conference "Democracy Today - Our World Tomorrow", which we organised in October on the occasion of the 50th anniversary of the restoration of democracy in Greece, was rich in input, data and ideas. First, the findings of two recent surveys conducted with our support – one on abstention in elections and one on gender inequality in the media representation – were presented. This data formed the basis for four panel discussions, where 12 speakers from civil society, science and journalism discussed the problems and failures of politics to respond to citizens' needs, and alternatives proposed by citizens themselves that point the way to an inclusive democratic society. Read a detailed report here.  

THE CITIZEN PARTICIPATION AND THE FUTURE OF ISLANDS AND SMALL TOWNS At the Heinrich Böll Foundation, we strongly believe that local communities should democratically shape their future through citizen participation, all the more so in peripheral or island regions, where inequalities between urban and rural areas should be bridged. As a follow-up to our publication "Participatory Planning Handbook for Small Islands", an interactive workshop was recently organised in Mytilene, Lesbos with local citizens, which gave a tangible example of what participatory planning is and showed in practice how people can shape their lives and places through dialogue. Read a report here.

PODCASTS

“EXPLAINER” AND THE CITY
How is a city planned? How will we live in cities in 30 years? How do inequalities also affect the planning of a city? "Explainer", News247's popular podcast series with journalist Stavros Dioskouridis, recently hosted interviews on urban space, based on the collaboration between the worker cooperative Commonspace and the Heinrich Böll Foundation - Thessaloniki Office, as part of the Participatory Lab. The same collaboration led to one of the first international conferences focusing on participatory design, in October 2023, and to the publication of the conference proceedings, with the English translation published quite recently. You can find the podcasts at the links above and here.

TALKING MIGRATION – THE UNCOMFORTABLE TRUTHS
More than 100 experts from all over the world gathered last June in Thessaloniki, Greece, at our "Shipwrecked" congress on migration and migration policy in Europe. Making the most of their presence, we invited several of them for two discussions on the criminalisation of migration and on the use of technology and AI in the so-called migration management, which were recorded and formed the basis for two podcasts. Listen to them here.

PUBLICATIONS

GREEN TRANSITION IN PORTS
In Greece alone, there are more than 300 ports, while in Europe shipping plays a crucial role in the continent's economy, as 77% of foreign trade is carried out by sea. This practical guide builds on the systematic work done at the Renewable and Sustainable Energy Systems Lab of the Technical University of Crete and is a very useful manual for the creation of zero-emission ports, which can contribute decisively to the sustainable development of the cities to which they belong. Download here.





SOCIAL ORGANISATION OF CARE IN GREECE
Care refers not only to direct support for vulnerable people, but also to indirect and collective solidarity. Whether as a matter of the private sphere or as a political issue, this concept is therefore increasingly at the centre of narratives, analyses, claims and policy proposals. This book explores aspects of how care is socially organised in Greece, in particular the different roles of the state, the market, the community and the family, and aspires to become part of a collective discussion on the issue. Download here.





NAVIGATING NATO
Green and progressive parties across Europe have historically held a sceptical view towards the military industry and defence alliances such as NATO. In the new context set by the war in Ukrain, Greens find themselves in the political reality of not if but how to engage within it. This report delves into how greens and progressives across Europe can impact NATO, examining various approaches and the associated risks and opportunities. A GEF-Green European Foundation publication. Download here.





GREEN APPROACHES TO SECURITY AND DEFENCE
In a shifting geopolitical landscape, Greens are grappling with the interplay between their traditional pacifist roots and the post-February 2022 security challenges. This report maps out green policy positions and calls for renewed commitment to progressive and principled approaches to security and defence. Download here.






OPEN, COLLABORATIVE AND FLEXIBLE
This research presents the open cooperative model through the study of an innovative initiative from Belgium called Smart. The open cooperative is a new pattern of cooperativism where freelancers join forces by creating and exploiting common infrastructures based on new technologies and the logic of digital commons, in order to support individuals in their first professional steps and to facilitate the management of daily financial and other bureaucratic issues. Download here.

PARTICIPATIONS

KNOWLEDGE COMMUNITY The most recent Knowledge Community by the Green European Foundation and Heinrich-Böll-Stiftung European Union, gathered core experts and a broad range of actors to discuss and deliver political proposals on bolstering fair participation in the EU’s energy transition. Perspectives and insight relevant to the Greek context were shared by Kyriaki Metaxa, Ecology coordinator of our office.  

EUROPEAN GREEN ACADEMY The Green European Foundation's annual European Green Academy took place this year on 22-24 November in Brussels on topics related to the Green and Social Deal, Democracy, Peace and Security. Michalis Goudis, Director of Heinrich Böll Foundation - Thessaloniki Office was invited and participated both as a speaker in a panel on transformative urban policies, against a background of rising far-right politics and challenges for grassroots movements, and as a moderator of moderator of the main plenary on Social Europe with the participation of green politicians from the European and local level as well as diverse representatives of civil society.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ! / SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER HERE

SOCIAL MEDIA 

FacebookLinkedInTwitter BlinkList
If you don't want to receive any more messages, you can unsubscribe at any time.


Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Michalis Goudis
Αριστοτέλους 3
54624 Θεσσαλονίκη
Greece

+30 2310 282829
Michalis.Goudis@gr.boell.org


If you don´t want to receive any more messages any longer, you can unsubscribe free of charge at any time.

 

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Michalis Goudis
Αριστοτέλους 3
54624 Θεσσαλονίκη
Greece

+30 2310 282829
Michalis.Goudis@gr.boell.org